Opzegtermijn Huurcontract

Het is afhankelijk van welk huurcontract u heeft opgesteld welke regels er van toepassing zijn op de opzegtermijn. Meestal wordt er gekozen voor een huurcontract voor negen jaar of langer. Dit huurcontract wordt in dit artikel ook vergeleken met een ander huurcontract.

Wanneer u heeft getekend voor een huurcontract van negen jaar of langer kunt u dit contract op ieder moment opzeggen. Maar, wanneer u het contract binnen de eerste drie jaar op heeft gezegd kan het zo zijn dat de huurbaas u een opzegbedrag laat betalen. Dit zijn afspraken die vooraf ook in het huurcontract zijn vastgelegd.

Er kan ook worden gekozen voor een opzegging van zes maanden. Maar ook hiervan is de keuze afhankelijk van wat u vooraf heeft afgesproken met de huurbaas. Zoals u kunt zien is een huurcontract een belangrijke overeenkomst. Wanneer u deze heeft getekend kunt u niet onder de gemaakte afspraken uit. Wanneer u weet dat u maar vier jaar in een woning wilt zijn, dan kunt u dat vooraf aan uw huurbaas aangeven en dan stelt u bijvoorbeeld een contract op van vier jaar. Deze keuze kunt u samen maken. Wanneer u langer wilt blijven wonen, dan kunt u het beste een contract afsluiten van negen jaar of langer.

Vaak wordt er in overleg met de huurbaas een opzegtermijn afgesproken. Dit is voor beide partijen wel zo eerlijk. Wanneer u uit uw woning wilt, heeft de huurbaas tijd om een nieuwe huurder te zoeken. Meestal gaat het om een opzegtermijn van drie maanden, maar het kan ook zijn dat de huurbaas kiest voor een opzegtermijn van zes maanden. Op deze manier heeft hij meer zekerheid om tijdig een nieuwe huurder voor de woning te vinden.

Voor alle afspraken over de opzegtermijn van een huurcontract geldt, deze moeten vermeld staan in het huurcontract dat zowel door u als door de huurbaas is ondertekend.Wanneer een van de twee niet heeft getekend is het huurcontract niet geldig. Zorg er voor dat u beide het contract goed heeft doorgenomen voor u tekent. Met name de opzegtermijn is belangrijk. Het kan zijn dat u als student tijdelijk een kamer gaat huren, maar na een tijdje een relatie krijgt. U wilt dan samen gaan wonen, maar omdat u vast zit aan een huurcontract van drie jaar kan dit niet. Zorg daarom vooraf dat u goede afspraken heeft gemaakt over het huurcontract en de opzegtermijn die hier bij hoort.